Horor kakav se ne pamti: Čopor krvoločnih pasa lutalica upao na imanje kod Novog Pazara, zveri zaklale 49 ovaca a 18 ih ranjeno     ·     Pronađen u napuštenom objektu, bez dokumenata sa lovačkim nožem i 1.100 eura: Ovo su detalji pronalsaka muškarca koji se sumnjiči da je ubio strica u Sjenici     ·     Ukrao automobil i izazvao udes, a onda nasrnuo na policajca: Drama u Rožajama, mladić priveden pravdi i tereti se za tri krivična dela     ·     Najveća turistička atrakcija radi u promenjenom režimu tokom novembra: Zlatiborska Gold gondola zatvorena sredom i četvrtkom, a četiri dana neće raditi uopšte     ·     Nestvarna prirodna lepota, planinska jezera i pašnjaci: Durmitor proglašen za jedan od sedam najlepših Nacionalnih parkova u svetu (FOTO)     ·     Vukovi dođu do vrata, ja upalim svetlo pa oni pobegnu: Blažo iz Koprivne kod Prijepolja jedini stalni stanovnik na 1500 nadmorske visine, vredni planinac ne napušta ognjište i bavi se stočarstvom (FOTO)     ·     U Lučanima predstavljen naslednik Nenada Lalatovića, Mladost od danas vodi Nikola Trajković     ·     Vesić: Kamenovan BG voz, četvrti put za manje od tri nedelje     ·     Vozači, važno obaveštenje: Zastoji na auto-putu između Jagodine i Batočine u smeru ka Beogradu     ·     Oglasila se čačanska bolnica nakon što je beba umrla na odeljenju ginekologije: O slučaju obavešten nadležni zdravstveni inspektor, biće urađena kontrola rada na odeljenju     ·     Sergej Trifunović prijavio suprugu za nasilje: Policija ušla u stan     ·     Ubila svekrvu pa pobegla: Podignuta optužnica protiv žene iz Sjenice, preti joj kazna od 10 godina zatvora do doživotne robije     ·    


Autor: RINA.rs


Vukovi dođu do vrata, ja upalim svetlo pa oni pobegnu: Blažo iz Koprivne kod Prijepolja jedini stalni stanovnik na 1500 nadmorske visine, vredni planinac ne napušta ognjište i bavi se stočarstvom (FOTO)


Prijepolje – Na 1500 metara nadmorske visine retko ko u Srbiji je ostao da živi, ipak planinac Blažo Slović (58) iz sela Koprivne kod Prijepolja ne želi da napusti svoju rodnu kuću i dom, iako je nakon majčine smrti ostao da živi sam. Rođeni sestra i brat koji žive u Kniću, kako kaže, zovu ga da se i on preseli u pitomu Šumadiju ali on nema srca da napusti ognjište. Dugi niz godina bavi se stočarstvom, ali život na planini nije lak.

- Dok sam bio mlađi radio sam u Prijepolju, kasnije su te firme propale i vratio sam se na selo. Poslednjih deset godina konstantno živim ovde. Imam krave i telad, time se bavim. Pola sata peške udaljen mi je prvi komšija. Koliko je ovde život lep i slobodan, moram reći da je samoća teška. Radni dan počinje sa svitanjem, a završava se kad se smrkne. Na selu uvek ima puno posla, oko imanja i stoke, kaže Blažo za RINU.

Kada se za satalno vratio na selo povećao je svoj stočni fond, a svoje proizvode uspeva da plasira na domaće i lokalno tržište. Stara lada niva jedina mu je konekcija sa ostatkom sveta, jer sa njom stiže do grada. Zime ovde znaju bitiu surove, nekada traju od novembra do maja, stoga Blažo već na jesen kupi zalihe namirnica, pre svega soli i brašna, jer se ne može svaki čas u grad.

- Ima dosta zveri, vuk često dolazi do samih vrata. Ali, navikne se čovek na život u prirodi. Na primer, čim upalim svetlo vukovi pobegnu. Za medvede sam čuo da ih ima, ali ih još uvek nisam video. Krave ovde imaju nepregledna prostranstva za ispašu. Moram da kažem da sam više puta koristio subvencije koje daju država i opština i to mi je zaista mnogo značilo, kad je opstanak na selu u pitanju, rekao je ovaj planinac.

Od opštine stigao čuveni smedervac, a adaptirana i stara kuća

Da opština Prijepolje zaista vodi računa o svim svojim stanovnicima, pokazuje upravo Blažov primer. Obišli su ga pre nekoliko meseci i obećali pomoć, jer iako veoma vredan i radan ne može baš sve sam. Kuća u kojoj živi je trošna i stara, pa je zahvaljujući brojnim privrednicima, njihovim donacijama i agilnošću lokalne samouprave ona zanovljena. Predsednik opštine Prijepolje, Drago Popadić, obišao je Blaža-

- Dovde je teško doći, ali je još teže živeti, surovi su uslovi. Nisam ovde prvi put jer volim da znam svaki stanovnik opštine gde živi, takođe svaki stanovnik treba da zna da će opština koliko god je u mogućnosti obezbediti normalne uslove za život. Na 1500 metara nadmorske visine gde Blažo živi je teško, zato smo hteli na neki način da mu pomognemo. Moramo da ga pohvalimo za njegov trud i rad, i istrajnost da ne napusti svoje ognjište. Adaptirana je njegova kuća, urađen toalet, doneli smo i čuveni šporet smederavac da mu preko zime bude toplo i udobno, a novi prostor potrudićemo se da oplemenimo i novim nameštajem. Biće ovo, nadamo se malo lepša i toplija zima za nešeg vrednog stanovnika i planinca, rekao je Popadić.

Prvi čovek ističe da je opština Prijepolje jedna od najbrojnijih u Srbiji kad su u pitanju seoska naselja, a da će u sledećem periodu uložiti ogroman trud i napor, kao i sredstva u saradnji sa Vladom i predsednikom države, da se unapredi putna infrastruktura jer je to takođe jedan od najvećih problema.

 

 


23.10.2024.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO