Cena otkupa kakva se odavno ne pamti, kilogram kupusa rekordnih 50 dinara a povrtari očekivali 25: Ivan iz Baluge kod Čačka ima parcelu od 70 ari, sve što nabere to i proda na domaćem tržištu (FOTO)     ·     Podleteo pod kiper, skoro potpuno smrskano vozilo: Teška saobraćajna nezgoda kod Užica, ima povređenih (FOTO)     ·     Sastanak Vučića i Tuska: Poljska partner od izuzetnog značaja, važne poruke po pitanju članstva u EU     ·     Deda nožem izbo doktora u bolnici u Pljevljima: Nasrnuo jer nije hteo da mu da lekarsko uverenje za oružje?     ·     Oštećeni nadgrobni spomenici, polupana stakla: Užasan vandalizam kod Brodareva, nepoznati počinioci upali na islamsko groblje (FOTO)     ·     Haos na Žabljaku, nelegalni objekti niču kao pečurke posle kiše: Meštani očajni i kažu - od prelepog mesta bahati pojedinci nam prave ruglo, skidaju table sa zabranama i nastavljaju da grade (FOTO)     ·     Degustacija kačamaka, nezaboravna zabava za mališane: Najveća turistička atrakcija na Zlatiboru pripremila bogat program za produženi novembarski vikend i jesenji raspust     ·     Zemljotres u Srbiji: Zatreslo se tlo kod Smederevske Palanke     ·     Badem rodio prvi put za dvadeset godina ispred jedne zgrade u Topoli: Iza ovog stabla krije se divna, topla ljudska priča - niko ne dopušta da se zaboravi profesorka Mira Šljiva (FOTO)     ·     Snižen krvni pritisak i problemi sa astmom: Hitna pomoć u Kragujevcu imala pune ruke posla, za 24 sata obavljeno 48 terenskih imtervencija     ·     Pucnjava u školi u Sarajevu: Povredjeno jedno dete     ·     Vučić sutra sa Ursulom Fon der Lajen     ·    


Autor: RINA.rs


Haos na Žabljaku, nelegalni objekti niču kao pečurke posle kiše: Meštani očajni i kažu - od prelepog mesta bahati pojedinci nam prave ruglo, skidaju table sa zabranama i nastavljaju da grade (FOTO)


Žabljak – Nacionalni park Durmitor proglašen je za jedan od sedam najlepših na čitavom svetu, a svake godine na ovoj lokaciji beleži se sve veći broj turista, naročito stranaca. Planinarske staze, čista jezera, živopsina sela ono što su privlači goste iz čitavog sveta. Veliki broj meštana kojima su poljoprivreda i stočarstvo do skoro bili glavni izvor prihoda, sada se okreću turizmu čiji razvoj ima veliki potencijal. Međutim, ono što vrlo lako može da naruži sliku ovog veličanstvenog turističkog centra jeste divlja gradnja, koja na Žabljaku uzima maha.

- Svaki čas niču neki novi objekti, kao da niko ništa ne kontroliše. Plaši me samo da od prelepog mesta Žabljak i okolina ne postanu građevinsko ruglo zbog bahatih pojedinaca. Zapljusnuti smo talasom divlje gradnje. Nelegalni objekti bukvalno niču za par dana, a tim ljudima kao da niko ništa ne može, kažu za RINU meštani Žabljaka.

U lokalnoj samoupravi kažu da veliki problem predstavlja činjenica da država na Žabljaku nije obezbedila stalno prisutnog građevinskoh inspektora. Ovi koji su angažovani pokrivaju osim Žabljaka i teritoriju Pljevalja i Šavnika, što adekvatnu proveru na terenu čini gotovo nemogućom.

- Lično sam video kada je inspektor došao na teren, stavio tablu da je gradnja zabranjena i više se nije pojavio. Vlasnici koji su počeli gradnju su potom došli, oborili tu tablu, poskidali zabrane i nastavili da rade kao da je sve u redu. Bahatosti i bezobrazluku kao da nema granica. Potom su pozivani inspektori, niko ništa ne reaguje. Na poziv ne dolaze, pritom su jako drski kad im se obratimo, dodaju Žabljačani.

Da je problem divlje gradnje na Žabljaku alarmanatan pokazala je i poseta ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Slavena Radunovića.

- Rukovodstvo opštine je detaljno upoznalo ministra sa gorućim problemima, posebno je stavljen akcenat na divlju gradnju. Ono što je pozitivano je to, da je pri kraju izrada planske dokumentacije i zakon o legalizaciji, pojačan inspekcijski nadzor, i preduzeti su svi mehanizmi kako bi se prostor u našoj opštini zaštitio i konačno podvukla crta i zaustavila nelegalna gradnja. Ovaj sastanak je definitivno impuls koji će voditi ka krajnjem pronalaženju rješenja problema koje ima Opština Žabljak, navodi se u saopštenju Skupštine opštine Žabljak.

 


24.10.2024.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO