Požar izbio u fabrici peleta u Čačku: Na lice mesta odmah stigle vatrogasne ekipe, nema povređenih     ·     Nekada hrana za sirotinju, danas se kupuje na grame: Kilogram čvaraka 1600 dinara a kajmaka 1400 na čačanskoj pijaci, prodaje se ali dosta manje nego ranije (FOTO)     ·     Dragan Bjelogrlić osuđen na kaznu zatvora: Evo koliko je dobio     ·     Crnogorska policija objavila rat mafiji: U nekoliko efikasnih akcija oduzeti droga, oružje i vozila - među procesuiranim licima i jedan policijski službenik     ·     Bandera smrti iz sela Ugao kod Sjenice hitno sklonjena: Na teren odmah upućene nadležne ekipe, efikasno rešen veliki problem sa strujom koji su imali meštani (FOTO)     ·     Nove cene goriva za vaše mezimce     ·     Nezapamćen slučaj u Čačku: Nekoliko desetina stanara solitera ostalo bez grejenja zbog jedne komšinice, ona ne dozvoljava ekipama da uđu u njen stan i otklone kvar (FOTO)     ·     Nasmejane okice i prvi koraci: Dimitrije je jedna od SMA beba u Srbiji, nakon terapije sada sa devet meseci je zdravo dete - maleni heroj iz Čačka (FOTO)     ·     Mesec dana radi, a mesec dana je kući: Stefan iz Ljiga kapetan je rečnog broda, na njemu topi čavarke ali i mladima kroz svoje društvene mreže šalje jako važne poruke (FOTO)     ·     Užasan vandalizam kod Brodareva, nepoznati počinioci upali na islamsko groblje: Oštećeni nadgrobni spomenici, polupana stakla (FOTO)     ·     Muž ubio Kristinu i zakopao u šumi: Tragičan kraj potrage za ženom iz Dolja     ·     Milionska prevara na štetu firme iz Arilja: Policija uhapsila muškarca iz Bačke Palanke zbog pokušaja pribavljanja protivpravne imovinske koristi     ·    


Autor: RINA.rs


Mesec dana radi, a mesec dana je kući: Stefan iz Ljiga kapetan je rečnog broda, na njemu topi čavarke ali i mladima kroz svoje društvene mreže šalje jako važne poruke (FOTO)


Ljig – Kada dečake pitate šta bi želeli biti kad porastu, mnogi će vam odgovoriti da bi želeli biti pilotili ili kapetani na brodu. Taj svoj dečji san uz puno truda i zalaganja ostvario je mladi Ljižanin, Stefan Arsenijević. Nakon završetka brodarske škole u Beogradu prvi put se ukrcao 2009. godine.

Danas on ima punih 15 godina rada iza sebe i kapetan je rečnog teretnog broda. Kao svoj dzep poznaje svaki zaliv od Portugala na zapadu do Norveške na severu i Grčke na jugu. Kad nije za kormilom Stefan vreme koristi da snimi zanimljive sadržaje, kako bi na društevnim mrežama mladima dočarao sve lepote i opasnosti svog posla.

Opisujući svoj životni poziv u brojnim snimcima koji se nalaze na njegovom nalogu @mali_veseljak, zatim snimajući zanimljive ali i opasne situacije koje nose reke u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj, ovaj rođeni Ljižanin privlači sve veći broj onih koji ga prate.

-Javljaju mi se osnovci koji su pred izborom svog zanimanja i često im opisujem koje su lepote ali i odgovornosti ovog posla. Najteže mi pada odvojenost od porodice pošto moja smena podrazumeva boravak od mesec dana na brodu, a mesec kući. Ljubav prema brodu nasledio sam od tetke koja je radila u Jugoregistru, firmi za pregled brodova. Odgovoran, težak, sa puno odricanja, ali pre svega lep posao za koji je prvenstveno potrebna ljubav. - ovim rečima opisuje svoj posao kapetan Stefan.

Na društvenoj mreži TikTok počeo je iz razonode da snima lajvove i kači objave.

Jedna od popularnijih objava je invazija smrdibuba na brodu, ali i ona o reci koja izgleda poput livade. Jedan njegov snimak pokazuje kako se na brodu mogu topiti i čvarci. Pre par godina izvukao sam jedrilicu koja se prevrnula, ali isto tako "šlepao" par sedamnaestogodišnjaka koji su na drvenom čamcu veslali  više hiljada kilometara Dunavom od Nemačke do Bugarske, kaže Stefan.

Uvek i svima naglašava da u ovom poslu treba biti istrajan, spreman na puno odricanja, pogotovu što je radno vreme u odnosu na druge poslove mnogo drugačije.


25.10.2024.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO