Ubio mi je brata - to je stigla da kaže na telefon a potom je i ona ubijena: Novi detalji stravičnog zločina kod Bijelog Polja, potraga za ubicom i dalje traje     ·     Noge pokojnika sahranjene u Srbiji a trup i glave u Bosni i Hercegovini, poštar četiri puta pređe iz jedne u drugu državu: Neverovatne situacije u pograničnom selu Sastavci kod Priboja (FOTO)     ·     Vojska će večeras spavati u kućama meštana u rizičnom području: Potraga za ubicom brata i sestre u Sokolcu i dalje traje, sve snage na terenu     ·     Horor kod Smederevske Palanke: Reka izbacila telo nepoznate osobe     ·     Skoro 40 sati straha i strepnje, meštani sela ne spavaju mirno i ne smeju da izađu iz kuće: Policija očekuje da osumnjičeni za dvostruko ubistvo bude brzo lociran     ·     Nakon požara u mlekari u Kragujevcu građani zabrinuti za kvalitet vazduha: Oglasio se Instit za javno zdravlje sa važnim informacijama     ·     Prevrnuo se policijski automobil tokom poktrage za ubicom u Bijelom Polju     ·     Policija pronašla obešeno telo muškarca (30), sumnja se na samoubistvo u Leposaviću     ·     Sveta Petka Svetlani se ukazala na panju, a nekima dolazi u san: Danas slavimo veliku svetiteljku, čudotvorni izvor njoj posvećen na kom je glumica izlečila karcinom nalazi se u selu kod Topole (FOTO)     ·     Gust dim i visok plamen šire se šumom, ali nema razloga za strah: Pokazna vežba na padinama Tare, srpski vatrogasci spremni za teške izazove (FOTO)     ·     Počinje isplata oktobarski penzija     ·     Danas je Sveta Petka     ·    


Autor: RINA.rs


Gust dim i visok plamen šire se šumom, ali nema razloga za strah: Pokazna vežba na padinama Tare, srpski vatrogasci spremni za teške izazove (FOTO)


Bajina Bašta– Jednonedeljna obuka o ponašanju vatre i požarnim operacijama organizovana sa ciljem efikasnije prevencije i reagovanja na požare, završena je pokaznom vežbom na padinama planine Tare. Obuku su organizovali Sektor za vanredne situacije MUP-a i JP „Nacionalni park Tara” u saradnji sa Službom za šume Sjedinjenih Američkih.

Referent na zaštiti šuma i protivpožarnoj zaštiti „Nacionalnog parka Tara” Marko Tomić kaže da se obuka sastojala iz teorijske nastave u okviru koje se govorilo o ponašanjima samih požara i faktorima koji utiču na šumske požare.

- To su vremenski uslovi, topografija i gorivi materijal. Ono što je novo jeste da se tu uključuju i meteorolozi, videli smo kakva je i njihova praksa. Ovo je vaoma značajno kada se radi o međusektorskoj saradnji, ne samo nas iz šumarskog sektora i Sektora za vanredne situacije nego i uključivanja nekih drugih struktura u sistem gašenja požara”, rekao je Tomić.

 Pripadnici Službe za šume SAD-a na ovoj obuci predstavili su metodu gašenja požara kontrapožarima, što do sada nije bila praska u Srbiji.

- Požari su postavili sve intezivniji i češći, tako da u Srbiji šumski požari postaju pravi izazovi jer u sve veći i teško ih je kontrolisati. Mislim da u budućnosti ovaj pristup gašenju šumskih požara itekako ima mesta. Mi smo sada na početku. Mi ovde požare gasimo vodom i ovo je nešto novo za nas. Mi ne možemo da primenimo sva njihova iskustva ali sve što će koristitoi nama u našim uslovima itekako će imati primene”, kazao je Tomić.

Milan Kocić, načelnik Operativnog centra Sektora za vanredne situacije kKaže da če se požari u Srbiji i dalje gasiti vodom ali da je tehnika kontrapožara samo jedan od vidova borbe sa vatrenim stihijama koje se primenjuju širom sveta ali za čiju primenu su potrebni odgovarajući uslovi.

Imate nemogućnost da požaru priđete direktno i da ga gasite direktno jer biste ugrozili veliki broj ljudi, vozila, možda ne biste stigli da pokrijete ceo požarni front na vreme. U tim uslovima je sasvim prihvatljivo da se deo terena zapali i to su obično tereni koji su sa nekim gorivim materijalom koji nema neku vrednost ili ne predstavlja veliku materijalnu štetu. Na taj način, požar kada stigne do izgorelog dela on ne može dalje da napreduje jer nema goriva koje bi se dalje spaljivalo i na taj našin ste zaustavili požarnu stihiju”, rekao je Kocić.

Šanon Meknamara iz Službe za šume SAD-a kaže da postoje velike sličnosti terena u Srbiji i SAD-u što omogućava primenu njihovih iskustava borbe sa šumskim požarima na tlu Srbije. 
 
- Ima mnogo sličnosti između naših predela tako da, poznavajući goriva, odnosno različite oblike vegetacije i kako vatra reaguje na tu vegetaciju ključno je u određivanju kako će vatra ponašati. Mi prenosimo ta znanja srpskim kolegama i zato smo doveli i srpskog meteorologa kako bi smo pričali o lakalnim prilikama i kako bismo popunili tu razliku koja postoji između američke i spreske vegetacije”, kazala je Meknamara.
 
Ona je dodala da su i pripadnici Službe za šume SAD-a naučili dosta od srpskih kolega ali da ih je najviđe zadivila predanost prema svom poslu koju su ispoljili naši vatrogasci.

 


27.10.2024.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO