Ubio mi je brata - to je stigla da kaže na telefon a potom je i ona ubijena: Novi detalji stravičnog zločina kod Bijelog Polja, potraga za ubicom i dalje traje     ·     Noge pokojnika sahranjene u Srbiji a trup i glave u Bosni i Hercegovini, poštar četiri puta pređe iz jedne u drugu državu: Neverovatne situacije u pograničnom selu Sastavci kod Priboja (FOTO)     ·     Vojska će večeras spavati u kućama meštana u rizičnom području: Potraga za ubicom brata i sestre u Sokolcu i dalje traje, sve snage na terenu     ·     Horor kod Smederevske Palanke: Reka izbacila telo nepoznate osobe     ·     Skoro 40 sati straha i strepnje, meštani sela ne spavaju mirno i ne smeju da izađu iz kuće: Policija očekuje da osumnjičeni za dvostruko ubistvo bude brzo lociran     ·     Nakon požara u mlekari u Kragujevcu građani zabrinuti za kvalitet vazduha: Oglasio se Instit za javno zdravlje sa važnim informacijama     ·     Prevrnuo se policijski automobil tokom poktrage za ubicom u Bijelom Polju     ·     Policija pronašla obešeno telo muškarca (30), sumnja se na samoubistvo u Leposaviću     ·     Sveta Petka Svetlani se ukazala na panju, a nekima dolazi u san: Danas slavimo veliku svetiteljku, čudotvorni izvor njoj posvećen na kom je glumica izlečila karcinom nalazi se u selu kod Topole (FOTO)     ·     Gust dim i visok plamen šire se šumom, ali nema razloga za strah: Pokazna vežba na padinama Tare, srpski vatrogasci spremni za teške izazove (FOTO)     ·     Počinje isplata oktobarski penzija     ·     Danas je Sveta Petka     ·    


Danas je Sveta Petka


Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas slavi praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, poznatoj kao Sveta Petka, koja je jedna od najpoštovanijih svetiteljki u srpskom narodu.

Sveta Petka je bila hrišćanska vizantijska podvižnica iz 11. veka, a dan njenog pomena, Petkovdan, obeležava se 27. oktobra i šesta je slava po broju svečara u Srbiji.

Kult Svete Petke je izuzetno razvijen u Srbiji, Grčkoj i drugim pravoslavnim balkanskim zemljama.

Otud i različiti epiteti koji stoje uz njeno ime Petka Balkanska, Srpska, Grčka, Bugarska, Rumunska, Makedonska, Epivatska, Beogradska, Trnovska i tako dalje.

Vernici obeležavaju dan kada je Sveta Petka, koja je srpskog porekla, okončala ovozemaljski život.

Rođena je u Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji, a prema zapisima srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, poreklom je Srpkinja.

Na ikonama je predstavljena u ženskoj monaškoj odeždi, sa krstom i mirtinom grančicom, simbolom mučeništva.

U eparhijama SPC posvećeno joj je oko 250 crkava, a najposećenija je kapela na Kelemegdanu koja nosi njeno ime i u kojoj se na dan praznika svake godine okuplja desetine hiljade vernika.

Poštuje se u celom pravoslavnom svetu, a na poklonjenje njenim svetim moštima koje počivaju u Jašiju u Rumuniji dolaze i pripadnici drugih religija, verujući u njenu isceliteljsku moć.

Prve zapise o Svetoj Petki ostavio je Grigorije Camblak, a među njima je i opis prenosa njenih moštiju iz Vidina u Srbiju i do Beograda (1403.godine) i to zaslugom monahinje Jefimije i kneginje Milice koje su dozvolu izmolile od sultana Bajazita.

Veruje se da su od vremena despota Stefana Lazarevića sto godina počivale u steni pored kalemegdanske kapele i izvora Svete Petke i da su joj na poklonjenje dolazili i pravoslavni i katolici, pa i muhamedanci, tadašnji okupatori Srbije.

Kalemegdanska kapela Svete Petke sagrađena je na izvoru vode za koju se veruje da isceljuje očne bolesti i u njoj se, kao velika svetinja, čuva mali prst svetiteljke.

Kapela na Kalemegdanu i crkva Ružica podignute su još u 15. veku za vreme despota Stefana Lazarevića, ali su porušene za vreme turske vladavine, a današnja kapela, izgrađena je 1937. prema projektu arhitekte Momira Korunovića.

Uz Petkovdan, kult prepodobne Paraskeve obeležava se i 8. avgusta, na dan prenosa njenih moštiju iz Bugarske u Srbiju.

Tada se slavi još jedna svetiteljka, istog imena - Sveta mučenica Paraskeva Rimska.

Zajednički praznik dvaju svetiteljki istog imena proslavlja se kao Sveta Petka Trnova.


27.10.2024.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO