Ide se po šumi i traži voće ali se isplati: Vredna Božica iz sela Ovčinja prerađuje drenjine, divlje jagode i kupine - prvo otvorili tezgu a sada njihovi proizvodi obilaze Srbiju (FOTO)
Bajina Bašta – Da je lep život u lepom selu pored Drine i te kako moguć i da ne moraju baš svi otići u velike gradove, pokazuje na svom ličnom primeru porodica Stefanović iz Ovčinje kod Bajine Bašte. Domaćica Božica uz pomoć svog supruga i ostalih članova porodice vredno radi i pravi proizvode isključivo od divljeg voća. Zbog kvaliteta i autentičnosti njeni džemovi, likeri, med i vino vrlo lako su pronašli put do kupaca.
- Od svega, najviše se traži džem od drenjine, jer je veoma zdrav, dobar je za imunitet i krvnu sliku. Od meda najviše idu borov, bagremov i livadski. Oni su zaista prava riznica zravlja i ljudi to sve više prepoznaju i odlučuju se za „lekove“ iz prirode. Imamo i rakiju medovaču, liker od šumske borovnice, liker od maline, kupinovo vino i šljivovu rakiju, kaže za RINU Božica.
Stefanovići u svojoj proizvodnji ne koriste plantažno voće, već samo ono što uz puno muke i truda pronađu u čistoj prirodi. To znači da mora da ode u šumu, livadu, da zavrne rukave i sve sama nabere. Šumske jagode je jako teško naći. Počinju da sazrevaju od početka maja do kraja juna.
- Divlja jagoda je najtraženija. Njeno slatko je najprodavanije. Teško se bere jer mora da se ide kroz livade, šumu, moraš da paziš da te nešto ne ujede… Ali vredi. Ljudi obožavaju miris i ukus divlje jagode. Za dan se može ubrati od tri do pet kilograma divljih jagoda. Proces pravljenja je jednostavan, ali zahtevan: voće, voda, šećer – kuvanje 15–20 minuta i onda se sipa u tegle, kaže Božica.
Mnogi Božičini proizvodi koriste se i u narodnoj medicini, jer je blagotvorno dejstvo tih lekovitih biljaka poznato od davnina.
- Sirup od kupine odličan je za krvnu sliku. Imamo i kuvani borov med – pravi se od borovih iglica i mnogo pomaže kod kašlja, bronhitisa, za pluća, posebno kod dece. Sirup od aronije još je jači – pravimo i matični sok, odličan je za jačanje organizma, kaže ova vredna domaćica iz sela u okolini Bajine Bašte.
Uz trud i rad, prerada divljeg voća može Stefanovićima doneti zaradu. Cena manjih tegli slatka je oko 700 dinara, dok su veće 1.200. Bez obzira na dobit, Božica kaže da je najvažnije raditi.
- Računica mora da postoji – bila veća ili manja, nebitno. Moramo da imamo domaći proizvod na tezgi. To je naše. To ljudi cene.“
U posao je uključena čitava porodica , a uz Božicu je sve vreme njen suprug Miloš, koji je zadužen za prodaju i distribicuju proizvoda.
- Otvorili smo prvo tezgu, a onda tokom leta selimo je gde ima više turista. Bili smo dva puta na televiziji, pa su ljudi čuli za nas, kupci takođe pire dobar glas o našim proizvodima, pa tako su nam se ljudi javljali iz svih delova Srbije jer su želeli da kupe nešto. Kupci uglavnom dolaze na tezgu, ali i ljudi po preporuci kad vide broj telefona na tegli, pozovu i naruče. Šaljemo preko kurirske službe, a još uvek nemamo prodaju preko interneta, kaže Miloš.