Troje poginulih u nesreći kod Melenaca, zapalili se automobili nakon što su naleteli na traktor     ·     Teška nezgoda kod Loznice: Voz udario u automobil, nema nastradalih     ·     Iz pećnice tokom Ramazanskog posta izađe preko 40.000 pitaljki: Salko iz Prijepolja čuva recept svog dede Maha, ispred pekare svaki dan su redovi (FOTO)     ·     Jedva je ostao živ kao beba, nije pomerao ni ruke ni noge: Zoran iz Čačka preživeo je opaki virus zahvaljujući samo jednom doktoru (FOTO)     ·     Ubio sam ih jer su mi rekli da idem: Balijagić otkrio motiv zločina, nakon izručenja u Crnu Goru oglasio se i brat ubijenih Madžagalja (FOTO)     ·     Predao se Srdjan Nogo     ·     Tužna slika u Čačku: Ugledni doktor i njegova supruga biće sahranjeni sutra u Bresnici, komšije za njih imaju samo divne reči - bili su izuzetni ljudi     ·     Preminuo Andrija Delibašić     ·     Vučević više nije predsednik Vlade Srbije, konstatovana ostavka     ·     Jezivo razbojništvo u podgoričkoj kladionici: Maloletnici pretukli čoveka u kazinu i oteli mu novac, udarali ga u glavu i telo     ·     Roditelji presrećni, deca se vraćaju u klupe: Još jedna škola u Čačku od sutra radi normalno, užičke škole od ponedeljka otpičinju nastavu     ·     Veliko hapšenje u Novom Sadu! Ukrali skoro pola miliona evra: Jedan "pao", drugi u bekstvu     ·    


Autor: RINA.rs


Iz pećnice tokom Ramazanskog posta izađe preko 40.000 pitaljki: Salko iz Prijepolja čuva recept svog dede Maha, ispred pekare svaki dan su redovi (FOTO)


Prijepolje – Opština na Limu, na samoj granici Srbije i Crne Gore odavno je poznata po svom gastronomskom bogatstvu, pa zbog ukusnih specijaliteta u Prijepolje svraćaju mnogi prolaznici, ne samo lokalno stanovništvo. Jedna od onih radnji za koje zna čitav grad jeste Mahova pekara i njihove čuvene pitaljke koje se tradicionalno spremaju tokom Ramazanskog posta. Koliko su one ukusne i popularne najbolje svedoče dugački redovi koji se skoro svaki dan prave ispred njenih vrata.

- Posebna je gužva tokom Ramazanskog posta, ne možemo napraviti koliko se traži. Pitaljke su definitivno simbol naše radnje, vole ih i stari i mladi i to nam je posebno drago. Ono što u šali kažu za naše pitaljke jeste da su dobre i kad su vruće i kada su hladne, kaže za RINU vlasnik pekare Salko Bajramović.

Salko je pekarski zanat nasledio od svog deda Maha, a potom i od oca. Ova tradicija u njihovoj porodici se prenosi sa kolena na koleno godinama, a Salko je imao samo deset godina kada je počeo da pravi prve majstorije od testa. Prošlo je od tada više od tri decenije.

Mahove pitaljke posebne su po ukusu, ali i po mirisu. Upravo taj mirs mnogima je prvo sećanje kada pomisle na Prijepolje. Njihov sastav je jednostavan, ali ipak nešto leži i u malim tajnama velikih majstora.

- Brašno, voda, so, kvasac i istočnjački začin su sastojci koji pitaljkama daju poseban ukus, ali i miris po kom su poznate. Pečenje u turskoj peći za koju se koriste samo hrastova drva traje samo par minuta, ali na 400 do 500 stepeni. Za mesec dana, koliko traje ramazanski post, iz peći izađe i do 40.000 pitaljki. Ovo radimo tradicionalno, svakog Ramazana, sve je isto kao što se radilo pre 50 ili 100 godina. Važno je da sve bude u dobrom raspoloženju i ljubavi“, dodaje Salko.

Ova priča o pitaljkama tokom Ramazanskog posta ima i svoju humanu stranu. Naime, zahvaljujući donacijama veliki broj pitaljki deli se besplatno i to danima.

- Uglavnom su to donacije naših prijatelja koji žive u inostranstvu. Ima ih u Americi, Nemačkoj, Australiji. Ljubav i duh zajedništva koji se šire na ovaj način, zaista su neopisivi rečima, poručuje Salko.

 


19.03.2025.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO