Jedino sredstvo koje koristimo je - promaja: Plastenici Nedića iz Trbušana puni svežeg povrća, prve domaće jagode očekuju se polovinom aprila (FOTO)
Čačak - Dok se priroda budi i proleće polako kuca na vrata, u plastenicima širom Srbije već je uveliko sezona berbe. U domaćinstvu Nedića u Trbušanima zelena salata je već spremna za trpezu, a ubrzo će joj se pridružiti i drugo voće i povrće. Poljoprivrednik Nedić, koji se plasteničkom proizvodnjom bavi već pet decenija, otkriva da su pored zelene salate u njegovim plastenicima već stigli spanać, mladi luk, rotkvice i mladi list.
- Krompir je tek nikao, a pripremamo i mladi kupus koji će uskoro stići. Takođe, jagode očekujemo uskoro, tačnije polovinom aprila. Svi proizvodi iz ovog domaćinstva plasiraju se na čačansku pijacu, a trenutna cena zelene salate kreće se između 30 i 40 dinara, u zavisnosti od ponude i potražnje. Mada je cena slična već godinama, ali uvek zavisi od tržišta, kaže za RINU domaćin Veljo Nedić.
Na pitanje da li se povrće prska, Nedić ističe da se u njegovim plastenicima vodi računa o prirodnoj proizvodnji.
- Ova salata nije nijednom tretirana hemikalijama. Najbolja zaštita je dobra ventilacija – promaja je ključ za zdrav usev. Pa to sredstvo u šali nazivamo promajin, objašnjava on.
Što se tiče sadnje za naredni period, već je posađena nova tura zelene salate koja će biti spremna za vaskršnju trpezu. Mladi crni luk je već u prodaji, a sledeća partija je u pripremi.
- Paradajz i paprika su posejani i uskoro će biti presađeni, dok se krastavci takođe nalaze u planu. Kod nas na skoro 95 ari pod plastenicima, posao traje od jutra do mraka, a radnici dolaze iz okolnih mesta. Iako je posao zahtevan, ne žalimo se. Rad nas održava, dodaje Velja.
Poručuje da kako vreme bude odmicalo, na trpeze će stizati još svežeg povrća, a za sve ljubitelje domaćih proizvoda čačanska pijaca ostaje pravo mesto za nabavku kvalitetne robe direktno od proizvođača.