Nema hleba bez motike: Milovan iz sela Bapsko polje bavi se isključivo organskom proizvodnjom, sve što proizvede odmah može da se jede(FOTO)
Čačak / Kraljevo - Kažu da je organska hrana sve popularnija, ali proizvodnja sve teža, jer su se poljoprivrednici „odvikli od motike”, međutim, ona ipak mora da „radi” kada je u pitanju proizvodnja organskog voća i povrća. To na svom primeru dokzuje i Milovan Kolović Gero, povrtar iz sela Bapsko Polje koje se nalazi na samoj granici Čačka i Kraljeva.
- Kod organske proizvodnje hrane, potrebno je voditi računa da I samo seme bude što je moguće autohtono, odnosno domaće. Recimo kada je u pitanju paradjiz koji ovde proizvodim, to je seme od domaćeg jabučara, koristim zemlju koju donosim iz šume, pa naravno često pomešam sa organskim supstratom. Imajući u vidu da domaćice ne mogu bez cveća, ja sam se pobrinuo da i cveće proizvodim, počev od starinskih muškatli. Što se paprika tiče, proivodim voše vrsta od dukat domaće pa do bele duge, dakle 95 odsto semena koristim što je autohtono”, rekao je Milovan za RINU.
Dodaje da je u Bapskom Polju pronašao svoj mir, takođe i ovaj posao ga ispunjava što je ključna osnova za uspeh u proizvodnji. Radi ono što voli.
- Pored povrća koje proizvodim, volim da proizvodim I cveće, jer volim ovde gde sam došao u selo iz grada da uživam, da mi bude lepo, jer sam pronašao zaista svoj mir. Usaglasio sam učenja sa Svete Gore onako baš kako osećčam, što prija mojoj duši, decu sam izveo na put, tako da volim da imam I dosta cveća među svim ovim organskim biljem. Inače, osnov da se čovek bavi ovim poslom je da se voli, da svoj sav radni dan posveti biljkama. Racimo, ja biljke u plasteniku, u svojim rasadnicima moram dnevno tri do četiri puta da obiđem, dok oni koji rade komercijalnu proizvodnju mogu na tri do četiri dana”, zaključuje Milovan iz Bapskog Polja.
Dakle, iako je organska proizvodnja hrane šansa za unosan biznis, važno je da se i taj posao radi, jer se voli, kaže većina poljoprivrednika, pa samo tako može doneti i dobit.